jump to navigation

Påsk, med allt vad det innebär 20 april, 2014

Posted by huvudveck in naturens skiftningar, Uncategorized.
Tags: , , , ,
trackback

Varje år så firar vi påsk i vår familj. Vi firar alltså inte samma version av påsken som de religiösa. Vår variant är den mer naturligare, vårens ankomst. Detta år har tajmingen varit perfekt. Vilket väder vi haft de senaste dagarna.

konstrunda

Varje år så åker vi på konstrunda. Detta året blev manfallet stort och med i bilen var endast jag, hustrun och kompis Eva. Barnen och deras respektive valde att vara hemma i staden sysselsatta med allt från tappa upp öl till bastuyoga. Vi hade det bara skönt. De senaste åren har vi åkt söderut efter flera år varit på Österlen. Nu skulle vi göra en tripp norrut.Vi åkte hela vägen till Alnarp. För er som inte vet var Alnarp ligger så är det mellan Lomma och Åkarp eller 0,75 liter diesel från hemmet. Där fanns den ena av VSKG’s samlingsutställningar. Här gick vi runt och tittade på exempel vad som fanns ute på varje ateljé. Vi valde lite mellan de olika konstnärerna och på så sätt lade vi upp en körrunda. Yngste sonen var med hit och gick mest och snackade om allt möjligt. Så intresserad var han av konst. Det må vara hänt men jag mindes ingenting av vilka konstnärer jag ville besöka.

Sonen lämnades av i Lomma centrum för att fiska med en arbetskollega. Får väl hoppas att han tog sig till rinnande vatten innan draget kastades ut. Vi ”gamlingar” fortsatte vår runda med att åka västerut mot konstverken ochDSC00481 dess skapare. Första stoppet skulle bli Dalby. Det visade sig att ingen hade noterat en rutt utan alla hade mest pratat i Alnarp. Vi såg en skylt om konst och bromsade in. Jag fick köra in på baksidan av huset för at hitta en parkeringsplats. Vi gick sakta över skolgården och kom fram till den tillfälliga gallerilokalen. Vi kom inte långt då galleriet låg på 2:a våningen och dit kunde inte Eva ta sig. Snopet fick vi vända. Lite besvikna var vi men humöret gick upp då vi såg Kungsgårds Stenugnsbageri tvärs över gatan. Konsten fick vänta lite medan vi köpte bröd och kardemummabullar.

DSC00536Väl tillbaka i bilen så var vi lite fikasugna. Jag ville inte sitta i bilen i Dalby och fika. De andra gick motvilligt med på att hitta något bättre. Vi fann inte detta förrän vi befann oss på en skogsväg på Björnstorps Gods. Där satt vi med fönstren nerullade och tog en fika. Någon gång fick hustrun tyst på mig och Eva så hon kunde höra fåglarna. Frågan om varför vi inte gick ut i själva naturen är befogad och besvaras genom det faktum att det var halt på den leriga skogsvägen och Evas hälsa riskerar vi inte. Att vi var lata och har bra bilstolar lämnar vi därhän.

Jag är uppfödd, sommarloven, i områdetDSC00505 och jag ville visa tjejerna observationerna. Att vår vän skulle gå var utom möjligheternas gränser. Jag visste att endast behörig trafik var tillåten i området. Så har det alltid varit och jag har alltid respekterat detta fram till idag. Nu fick jag hitta på att min handikappade väns rörelsefrihet och möjligheter att uppleva samma saker som alla andra är inskränkt varför jag enväldigt bestämde att transporten till observationshöjden var behörig. Ja, jag vet. Jag kunde frågat om lov men ville inte störa friherren Gyllenkrok om en sådan trivialitet. Jag körde upp.

DSC00545Nu fick vi väl ändå hitta någon konst, var vi överens om. Vad låg nära till? Från Björnstorp via Gödelöv är det inte långt till Genarp. Där ställer Ingmar Hellfalk ut. Vi har tittat på hans alster i flera år. Hans konstnärsskap är avundsvärt. Jag skulle också vilja kunna skapa med mina händer vad Ingmar gör. Fina naturbilder, gott kaffe och hembakade kakor serverade av Ingmars barnbarn. En fin stund på jorden. Det känns lätt och hoppfullt när så många positiva känslor samlas på ett och samma ställe. Man njuter varje sekund för snart är vardagens problem tillbaka igen.

Inta långt ifrån Genarp ligger Toppeladugård. EttDSC00568 gods med slott. Strax utanför det inhägnade området ligger ett gammalt hus, jag menar gammalt. Nu är det ett fest/cafe där helgen till ära Stig Espe Olson ställde ut. Stig Espe är representerad i vårt hus. En stenstudie. Inte den som finns på bilden till höger utan en snarlik. Den till höger var osåld i fredags, hur det är nu vet jag inte. Vi är mycket nöjda med Stigs måleri. Espe? Jag har inte frågat men han hade i många år ateljé i den pyttelilla byn Äspe strax norr om Toppeladugård och något samband måste ju finnas.

DSC00597Utanför fiket där Stig ställde ut hittade jag årets, för mig, första humla. En stel och nyvaken humla som gärna satt på min finger. När jag ville släppa ner den på bordet så kände den efter med ena foten och backade därefter upp på min finger igen. Bordet var väl kallt och den trivdes bättre på min finger. Efter ett tag så tröttnade den och flög iväg.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: